Er mus virkelig så ille?

Mange mennesker har hatt erfaringer med mus i huset deres på et eller annet tidspunkt. Så hvis DU aldri har møtt en mus eller rotte i eller rundt huset ditt, har naboen din det. Men er mus virkelig så ille? Fortsett å lese for å finne ut.

Er mus virkelig så ille?

Du kan se en i garasjen og være som, “meh… det er bare en.” Vel gjett hva. Der du ser en mus, er det vanligvis seks til tolv mus til innen 10 meter fra deg. Mus er veldig sosiale skapninger. Komfort og overlevelse ved å være mer er deres filosofi. Og gjennomsnittlig musekull er 8-12 unge. Hunnene kan føde nesten kontinuerlig. De kan fort bli svært mange hvis matfatet tillater det. Regnestykket er skummelt.

Så er mus virkelig så ille å ha rundt seg?

Vi hører dette hele tiden, så du er ikke alene om å stille dette spørsmålet! Vi har hørt om folk som synes det er greit å ha litt bråk i huset om natten. Men de burde ikke være der…

Sykdommer, parasitter og bakterier

Gnagere, som rotter og mus, er kjent for å spre sykdom. Noen av disse sykdommene kan spre seg fra gnagere til mennesker gjennom direkte kontakt og eksponering for store populasjoner. Mus og rotter sprer bakterier, parasitter som midd og flått, og en haug med forskjellige virus gjennom avføring og urin.

De kan ikke holde blæren, så når de går eller løper, etterlater de hele tiden et spor av duft. Dette signaliserer til andre gnagere at det er en rute til potensielle mat- og hekkeplasser i nærheten.

Brannskader, vannskader og ødelagte gjenstander

De færreste er klar over at mus eller rotter i vegger liker å gnage på både vannrør og elektriske ledninger. Den ene kan føre til store ødeleggelser på grunn av vannskader, og den andre kan faktisk føre til boligbranner. Begge deler er til stor ulempe, kan være svært kostbart, og sist men ikke minst kan en boligbrann være svært farlig for menneskene som bor i hjemmet.

Bli kvitt mus og rotter raskt!

Hvis du har en gnagersituasjon på gang i hjemmet eller bedriften, anbefaler vi deg å jobbe for å bli kvitt dem raskt. Her finner du mange gode produkter som hjelper deg å få kontroll over situasjonen. Du kan også kontakte oss for å få hjelp. Vi kan hjelpe deg med å identifisere hvordan de kommer inn og takle problemet ved roten sammen med deg!

Det er viktig å musesikre et hjem. Det betyr at alle hull og sprekker der de kan komme inn er tettet. Til dette anbefaler vi å bruke musebørste og stålull mot mus. Det er en spesiell stålull som er mye grovere enn den som brukes på kjøkkenet.

I tillegg er det viktig å bruke gode musefeller eller rottefeller for å bli kvitt gnagerne. Vi kan hjelpe deg med å finne ut hvilken felle som passer best for ditt tilfelle.

Vanlige typer gnagere

Vi ønsket å gi deg litt informasjon om de vanligste gnagerne vi ser her i vårt område. Mer informasjon og bilder finner du i vårt skadedyrbibliotek dersom du ønsker å dykke dypere. Ekspertene våre er også bare en chat-melding eller ring eller e-post unna. Og det er virkelige mennesker som jobber her for å hjelpe deg med å lykkes.

Husmus

Husmus er små og slanke, med store ører, små øyne og en spiss nese. Selv om husmus lever utendørs og er en viktig kilde til mat for rovfugler, på grunn av at deres små kropper kan passe gjennom rom på størrelse med en krone, tar de ofte veien innendørs.

Mus er nysgjerrige av natur. Ved hjelp av lys-, lukt- og luftstrømdeteksjon leter de etter mat og koselige kroker å hekke. De vil snike seg under garasjeporten din. Mus vil krype gjennom hull i vindusbrønner og kjellervinduer. De klemmes så lett inn i hullene rundt verktøyrør og ledninger også. Mus lagrer strimlet isolasjon, papir, vev for hekkematerialer. Fuglefrø, hundemat, 7 år med smuler under komfyren … alt dette vil tiltrekke seg mus hvis de ikke lagres og rengjøres på riktig måte.

Den kan ha stor variasjon i farge, men baksiden er vanligvis gråaktig eller har noe brunt i seg. Ventralsiden er vanligvis lysere. Føttene er brungrå med hvite tåspisser. Kroppen (uten hale) er vanligvis 6 til 10 centimeter lang for voksne individer. Halen er tynnhåret og har ganske samme lengde som kroppen selv.

Husmus (mus musculus) har mindre ører og øyne enn skogmus. Fargegrensen mellom over- og undersiden er ikke like skarp som hos skogmus. Et annet kjennetegn ved husmus er den sterke lukten de avgir.

mus musculus

muskulus fra siden

Liten skogmus, liten skogmus

Skogmus skiller seg fra husmus på brystflekken, som vanligvis er gulbrun, og at den har en spiss snute med store og fremtredende øyne, samt store ører.

Skogmus er mellom 7-10 cm lange for voksne individer. I tillegg er halen omtrent like lang som kroppen. Ryggen er vanligvis gråbrun mens undersiden er gråhvit. Den kan ofte ha en gulbrun og avlang flekk i halsen eller på brystet.

Apodemus sylvaticus liten skogmus

Apodemus sylvaticus liten skogmus fra siden

Flott skogmus, flott skogmus

Skogmus og små skogmus utmerker seg ved størrelse, samt at skogmus har lengre hale og tydelig gulbrun krage eller rund flekk på brystet.

Den store skogmusa er vanligvis 8-13 cm lang i selve kroppen. I tillegg er halen vanligvis litt lengre enn kroppen. Ryggen er normalt brunrød mens magen er hvit. Den har vanligvis en klar gulbrun krage på brystet. Noen ganger mangler kragen, men den har da en rund flekk på brystet.

Apodemus flavicollis stor skogmus

Apodemus flavicollis stor skogmus forfra

Brunrotte/ Norgesrotte

Som den største og vanligste tamrotten i verden lever norgesrotten overalt fra urbane områder til skogkledde områder og gårder. Disse rottene kan være grå, brune eller svarte og ser ut til å ha små øyne og ører med haler like lange som kroppen. Denne typen rotter trives med menneskelige feil.

Hva betyr det? Denne typen rotter drar full nytte der vi kommer til kort når det gjelder sanitærforhold, strukturell forsvarlighet og forebyggingspraksis. Rotter er mer vanlig i urbane omgivelser fordi det er flere mennesker konsentrert i storbyer. Flere søppelcontainere bak restauranter, smug, hundeavføring på offentlige veier, kloakk, underjordiske jernbaner… Tilsvarende vil rotter i landbruksmiljøer som hestefjøs, kornmøller og lagerhus ha nytte av dyreavføring, feil lagret fôr og korn som mais eller havre.

For å forhindre en rotteinvasjon MÅ du tenke forebyggende. Lukk hull på størrelse med en centimeter eller større. Sikre gode sanitære forhold og avfallshåndtering. Rydd opp etter hunden din når den bæsj. Alt dette er god praksis. Men, ikke glem. Vi er her for å hjelpe.

rattus norvegicus Norge rotte fra siden

rattus norvegicus Norge rotte sittende

SkadedyrHjelp

SkadedyrHjelp består av eksperter på skadedyrbekjempelse som kan hjelpe deg i hele Norge. Ta kontakt for en uforpliktende og hyggelig samtale, der du får hjelp til å vurdere hva du bør gjøre.

Noen ganger kommer du i land med kun egeninnsats, og andre ganger trenger du profesjonell skadedyrbekjempelse.

Få hjelp med å bli kvitt skadedyr der du er. Ta kontakt med SkadedyrHjelp nå!

Klikk på chat for å få hjelp nå, eller send inn skjemaet under:

bli kvitt skadedyreneMotta tilbud på skadedyrkontroll

Send inn skjemaet her og få tilbud på løsning og pris på ditt skadedyrproblem.

Skadedyrhjelp dekker største delen av Norge og vil også formidle kontakt til andre seriøse skadedyrselskaper dersom vi ikke dekker området du bor i.

Slik gjør du:

1) Fyll ut skjemaet

2) Skadedyrtekniker tar kontakt og avklarer løsning med deg

13 + 14 =

Rottens mareritt: Skadedyrbekjempelse

Rottens mareritt: Skadedyrbekjempelse

Skadedyrbekjempelse er en viktig praksis for å bekjempe skadedyr og insekter som kan forårsake skade på eiendommer og utgjøre en helsefare. Dette kan inkludere bekjempelse av rotter, mus, maur, veps, veggedyr og mange andre skadedyr. Formålet med skadedyrbekjempelse...

Hvordan forebygge kakerlakker i hjemmet

Hvordan forebygge kakerlakker i hjemmet

Kakerlakker er en type insekt som kan være til stede i hjemmet. De er kjent for å være skadedyr og kan være vanskelig å bli kvitt. Kakerlakker trives i varme og fuktige omgivelser, og de kan spre seg raskt hvis de ikke blir bekjempet. Det er viktig å forebygge...

Forebygging av musproblemer: Hva du trenger å vite

Forebygging av musproblemer: Hva du trenger å vite

Musproblemer refererer til ulike plager og skader som kan oppstå i muskler, sener og ledd i kroppen. Disse problemene kan oppstå som følge av overbelastning, feil arbeidsstilling, eller mangel på ergonomiske tiltak. Det er viktig å være oppmerksom på musproblemer og...