Er det lov å drukne mus?

Mange har sett «bøttefeller» og lignende på YouTube, hvor man kan sette opp en felle som får mus til å falle ned i en bøtte med vann for å drukne. Men er det lovlig?

Nei, det er ikke lov å drukne mus

Du har ikke lov til å sette en felle for et dyr, i dette tilfellet en mus, for at det skal drukne. I følge dyrevelferdsloven er det ulovlig å påføre dyr lidelse eller etterlate dyret i hjelpeløs tilstand. Drukning er både å sette dyret i en hjelpeløs og smertefull tilstand. Derfor er det forbudt.

Selv om feilplasserte mus regnes som skadedyr, bør humane metoder som fangst, ekskludering eller human utryddelse brukes i stedet.

Den såkalte “bøttefellen”

Det er mange videoer på YouTube som viser noen som setter opp en bøtte med vann i, og har en slags vippemekanisme med agn på enden. Når en mus bruker denne mekanismen for å spise, blir de dumpet levende i et “basseng” med bratte plastkanter. Der må musene svømme hjelpeløst rundt til de gir opp og drukner. Dette er heldigvis ikke lov i Norge.

I Norge er det ulovlig å drukne mus og andre dyr med den hensikt å drepe dem. Det er viktig å erkjenne forskjellen mellom skadedyrbekjempelse og dyremishandling.

PS: Selvklebende ark er heller ikke tillatt i Norge, fordi dyret vil bli stående i hjelpeløs tilstand, være ubeskyttet mot trakassering fra andre dyr og lide mye stress.

Humane metoder for museutryddelse

Mus regnes som skadedyr, og mus på feil sted kan spre sykdommer og ta med seg parasitter. De gnager også fra hverandre både hus og ting, og de kan faktisk starte dødelige boligbranner eller føre til kostbare vannlekkasjer. Derfor er det viktig å bekjempe mus på kontrollerte måter.

Musforsegling

Hvis musene har kommet inn i et hjem, er det viktig å starte med ekskluderende tiltak. Det betyr ganske enkelt å gjøre ting som hindrer nye mus i å komme inn på samme sted. For å gjøre dette kan du bruke musebørster, stålull, stålnett, betong, fugemasse og andre ting for å forsegle inngangspunktene. Mus kommer inn i hull ned til 6 mm (som et nøkkelhull), og via sprekker og mer.

Hvis du tetter av huset, hytta eller bygningen, kommer de ikke inn.

Musebørster anbefales av proffene

Musefelle: Live fangst av mus

Det finnes gode feller for levende fangst. Der er formålet å fange musen uskadd, for så å flytte den til et miljø der den kan være.

Disse fellene er en human og effektiv måte å fjerne mus fra eiendommen din. Disse musefellene er designet for å lokke mus inn i et agnet kammer og deretter lukke døren uten å skade dyret. Musen kan deretter slippes ut i et trygt område unna hjemmet ditt. Helst i utkanten av en skog.

Hvis du bruker en levende musefelle, er det viktig at du sjekker fellen minst en gang om dagen.

Live catch musefeller er tilgjengelig for kjøp i nettbutikken.

levende fangst musefelle

Bruk en felle som dreper musen umiddelbart

Å bruke en felle som dreper musen umiddelbart regnes som en av de mest humane måtene å håndtere et museangrep på. Denne typen felle er designet for å drepe musen umiddelbart, og minimerer lidelse. Det er derfor viktig at du bruker musefeller som er kraftige nok, og at de brukes på riktig måte.

Klafffeller: Det finnes mange forskjellige klappere, og på ingen måte alle er gode. Noen feller er for svake og musen kan ende opp etter å ha blitt truffet, men ikke død. En riktig utformet klappfelle må enten drepe musen ved å brekke nakken eller knuse hodet, slik at den dør umiddelbart.

profesjonell musefelle

Elektrisk musefelle: En god elektrisk musefelle er utformet slik at musen ikke bare kan få et delvis elektrisk støt, men at den får riktig mengde ampere gjennom kroppen, og at den ikke kan slippe unna. Musefellene vi anbefaler gir et elektrisk støt som er mange ganger sterkere enn det som er dødelig for mus, i tillegg til å bli sjokkert mange ganger etter hverandre slik at du er 100 % sikker på at musen har blitt avlivet raskt og humant.

elektrisk musefelle

Bruk av musegift

Privatpersoner har ikke lov til å bruke musegift (gnagermidler) ute, og vi anbefaler heller ikke å bruke det inne. For det første kan det forårsake lidelse for mus, og for det andre kan det forårsake alvorlig lidelse for større dyr som spiser en forgiftet mus. Det er et stort problem med sekundær forgiftning i Norge.

Velger du å bruke musegift innendørs, risikerer du at giften sprer seg til kjæledyr eller mennesker, samt at en forgiftet mus gjemmer seg innenfor en vegg og dør der. Det vil da begynne å lukte veldig vondt i løpet av kort tid, og den eneste måten å bli kvitt lukten på er å rive veggen. Men det er ikke alltid lett å finne ut hvor det er, så det kan bli veldig dyrt.

Vi anbefaler

Først og fremst at du får hjemmet eller bygningen musesikret. Der er musebørster det enkleste produktet å bruke sammen med spesiell stålull mot mus og gnagere.

Da blir du kvitt musene som allerede har kommet inn. Og til det anbefaler vi klafffeller av god kvalitet, elektriske musefeller eller musefeller med levende fangst.

Hvis du ikke ønsker å gjøre det selv, vennligst kontakt oss. For å sikre human og effektiv skadedyrbekjempelse kan det være best å kontakte en profesjonell utrydder eller iverksette andre tiltak som å forsegle inngangspunkter for å hindre mus i å komme inn i bygningen. Vi utfører slike jobber, og samarbeider med profesjonelle skadedyrfirmaer i hele landet.

Scroll to Top