Eastern Equine Encefalitt Virus: EEE-virus


Selv om det har dominert de siste overskriftene, er østlig hesteencefalittvirus (kjent som EEE eller trippel E) faktisk ikke nytt. Det er bare ett av flere myggbårne encefalittvirus, sammen med det velkjente West Nile-viruset. Historisk sett er alvorlige nevroinvasive EEE-infeksjoner generelt uvanlige. Fra 2009 til og med 2018 ble det i gjennomsnitt bare rapportert 7 tilfeller årlig. I 2019 er det imidlertid rapportert om alvorlig hjernebetennelse (hevelse og dysfunksjon i hjernen) og død i 22 amerikanske stater, hovedsakelig rundt Atlanterhavs- og Gulfkysten, og i Great Lakes-regionen. Dessverre er EEE-virus ubehandlet og er det mest alvorlige av de arbovirale encefalittene med en dødelighet på minst 30 prosent. Mange som blir friske etter sykdommen sitter fortsatt igjen med varige nevrologiske problemer.

EEE er assosiert med en infeksjonssyklus mellom myggen, Culiseta melanura, og ville fugler som bor i sumpete områder langs Atlanterhavs- og Gulfkysten av USA fordi C. melanura biter sjelden mennesker og mennesker bor generelt ikke i sumpete områder, EEE overføres svært sjelden til mennesker. Men, Eastern equine encefalitt blir av og til plukket opp av andre myggarter (dvs Aedes, Coquillettidiaog Culex) som lever av både mennesker og pattedyr, og dermed er i stand til å overføre infeksjonen også.

Selv om infeksjoner kan forekomme gjennom hele året, er den høyeste forekomsten på sensommeren til høsten. Når du er infisert med EEE, tar det vanligvis fire til 10 dager før symptomene utvikler seg, som inkluderer feber, frysninger, tretthet og ledd- og muskelsmerter. EEE varer fra én til to uker, og presenteres vanligvis på to måter – enten en generalisert infeksjon, kjent som systemisk infeksjon; eller en infeksjon sentrert i hjernen og nervesystemet, kjent som nevroencefalitt. Barn under 15 år og voksne over 50 år har størst sannsynlighet for å utvikle seg Eastern equine encefalitthos seks prosent av smittede barn og to prosent av smittede voksne.

Hos spedbarn er den encefalittiske formen preget av den brå utbruddet av sentralnervesystemet. Eldre barn og voksne som utvikler hjernebetennelse opplever vanligvis en første fase (prodromal fase) som etterligner systemisk infeksjon, og fortsetter deretter med å utvikle tegn og symptomer på nervesystempåvirkning så vel som hodepine, irritabilitet, rastløshet, døsighet, kramper og koma. Gastrointestinale symptomer som anoreksi, oppkast, diaré og cyanose er også vanlige. Når nevrologiske symptomer begynner, forverres den kliniske tilstanden raskt, med omtrent 90 prosent av pasientene som blir smittet i koma eller stuporøse. Anfall og fokale nevrologiske tegn inkludert kranialnerveparese utvikler seg hos omtrent halvparten av pasientene som er infisert, og dessverre omtrent en tredjedel av alle personer som er smittet med Eastern equine encefalitt dø av sykdommen.

Selv om inaktiverte vaksiner er tilgjengelige for hester, finnes det ingen kommersielt tilgjengelig vaksine for mennesker. For å beskytte mot EEE er den eneste handlingen å unngå å bli bitt av en mygg. Dette kan oppnås gjennom riktig påføring av insektmiddel som inneholder minst 20 prosent DEET, picaridin eller olje av sitroneukalyptus. Det er også viktig å bruke lukkede sko, lange bukser og langermede skjorter når du tilbringer tid utendørs, og å unngå å bruke mørke farger, blomsterprint og søttluktende parfymer og cologne når du er ute. Hvis du blir bitt av en mygg og opplever en bivirkning eller influensalignende symptomer, kontakt helsepersonell umiddelbart.

I tillegg til personlig beskyttelse er det like viktig å eliminere mygghekkeplasser. Hvis du har et myggproblem på eiendommen din, sørg for å tømme områder med stående vann og kontakt en autorisert skadedyrbekjemper for å hjelpe til med å vurdere situasjonen og utvikle en mygghåndteringsplan spesielt for eiendommen din.

Nevroinvasive tilfeller av Eastern Equine Encefalitt 2009-2018
Åpen kildekode: CDC. Tilgang 30. september 2019 https://www.cdc.gov/easternequineencephalitis/tech/epi.html#casesbyyear





Kilde

SkadedyrHjelp

SkadedyrHjelp består av eksperter på skadedyrbekjempelse som kan hjelpe deg i hele Norge. Ta kontakt for en uforpliktende og hyggelig samtale, der du får hjelp til å vurdere hva du bør gjøre.

Noen ganger kommer du i land med kun egeninnsats, og andre ganger trenger du profesjonell skadedyrbekjempelse.

Få hjelp med å bli kvitt skadedyr der du er. Ta kontakt med SkadedyrHjelp nå!

Klikk på chat for å få hjelp nå, eller send inn skjemaet under:

bli kvitt skadedyrene



Motta tilbud på skadedyrkontroll

Send inn skjemaet her og få tilbud på løsning og pris på ditt skadedyrproblem.

Skadedyrhjelp dekker største delen av Norge og vil også formidle kontakt til andre seriøse skadedyrselskaper dersom vi ikke dekker området du bor i.

Slik gjør du:

1) Fyll ut skjemaet

2) Skadedyrtekniker tar kontakt og avklarer løsning med deg

14 + 2 =

Mus i huset? Slik håndterer du mus og rotter effektivt

Mus i huset? Slik håndterer du mus og rotter effektivt

Mus og rotter er små gnagere som ofte finnes i bygninger og boliger. De kan være skadedyr og forårsake problemer som gnaging på ledninger, ødeleggelse av mat og smitte av sykdommer. Det er viktig å håndtere mus og rotter effektivt for å unngå skade og helseproblemer....

Små sorte maur: Hva du trenger å vite og hvordan bli kvitt dem

Små sorte maur: Hva du trenger å vite og hvordan bli kvitt dem

Små sorte maur er en vanlig type maur som ofte finnes i norske hjem. Disse maurene er veldig små, vanligvis bare noen få millimeter lange, og er svarte i fargen. De er kjent for å være veldig hardtarbeidende og organiserte. Små sorte maur er også kjent for å være...

Tid for musetetting: Gjør det før musene trekker inn i huset

Tid for musetetting: Gjør det før musene trekker inn i huset

Høsten er en tid hvor mus og rotter aktivt søker ly og mat inne i bygninger. Dette skjer spesielt når temperaturen faller, og det blir mindre mat tilgjengelig utendørs. For å unngå at gnagere inntar hjemmet ditt, er det viktig å fokusere på å sikre huset mot mus og...