woman walking on grass field

CT-kvinne dør av flåttbåren virus i USA

[ad_1]

Lær mer om Powassan flåttbårne virus, inkludert hvilken flått som kan spre sykdommen og hvordan du kan beskytte deg selv

Powassan-viruset er sjeldent, men det kan være dødelig, og tilfeller ser ut til å øke. Fra 1958 til 1998 ble det bare rapportert om 27 tilfeller rundt om i verden, men de siste to tiårene økte antallet tilfeller med mer enn 600 %.

Den siste tiden har det vært en stigende trend av flåttbårne sykdommer i hele nordøst og mange andre steder som er utsatt for flått.

Nye nyheter avslørte at Powassan-viruset nå har krevd sitt andre offer på like mange måneder i år. Det første Powassan-relaterte havariet i 2022 skjedde i løpet av april måned i Maine. Bare en måned senere døde også en kvinne fra Connecticut i 90-årene av Powassan-viruset.

I det siste tilfellet ble kvinnen syk i begynnelsen av mai. Da hun dro til sykehuset hadde hun feber, frysninger, brystsmerter, kvalme og en endret mental status. To uker før hun fikk symptomer, ble hun bitt av en flått.

Disse hendelsene understreker viktigheten av forebygging av flått. Men før vi utforsker måter å forhindre flåttbitt på, la oss se nærmere på hva Powassan er og trinnene du kan ta for å beskytte deg selv og dine kjære.

Hva er Powassan Tick Virus?

Inntil nylig var Powassan-viruset blant de mindre kjente flåttbårne virusene. Imidlertid blir viruset stadig mer vanlig i områder som Massachusetts, Connecticut, New Hampshire og Rhode Island. Det sprer seg til mennesker etter at de er bitt av infisert flått.

Flått får viruset etter å ha spist på infiserte gnagere, inkludert mus, ekorn og jordsvin. De vanligste flåttene som er ansvarlige for overføring av Powassan-viruset er svartbeint eller hjorteflått, som er kjent for å livnære seg på hjort, hvitfotmus og mennesker.

Mange mennesker som blir smittet med Powassan-viruset opplever ingen symptomer i det hele tatt. Andre føler seg vanligvis syke innen én til fire uker etter å ha blitt bitt av en infisert flått. Viruset kan forårsake betennelse i sentralnervesystemet, inkludert hjernen og ryggmargen. Symptomer på Powassan-viruset kan omfatte:

 • Hodepine
 • Feber
 • Kvalme og oppkast
 • Svakhet og forvirring
 • Problemer med å bevege seg rundt; mangel på koordinering
 • Vanskeligheter med å snakke
 • Anfall

For de med alvorlige former for Powassan sykdom kan døden også forekomme. Center for Disease Control and Prevention (CDC) anslår at én av 10 pasienter med alvorlig Powassan dør.

Hvordan beskytte deg selv

Den beste formen for beskyttelse mot flåttbårne sykdommer er forebygging. Flåttvirus er alltid en bekymring, men spesielt når temperaturen stiger og vi tilbringer mer tid utendørs.

For å hindre flåttbitt hjelper det å være oppmerksom på hvor skadedyrene liker å henge. Disse bittesmå blodsugerne foretrekker skogkledde områder, børster og høyt gress. Du kan bli eksponert mens du går, går, hagearbeid – i hovedsak alle utendørsaktiviteter i de varmere månedene.

Etter å ha tilbrakt tid ute, gjør en grundig sjekk for å se etter flått før skadedyret har en sjanse til å sette seg inn og bite.

For å se etter flått, undersøk grundig klær, sko og utsatte områder på kroppen. Ideelt sett må du kle av deg og bruke et speil for å sjekke alle hudområder. Flått kan bite hvor som helst, men sørg for å være spesielt oppmerksom på visse områder, inkludert:

 • Underarmene
 • Bak knærne
 • I og rundt håret
 • Inne og rundt ørene
 • Inne i navlen
 • Hode og nakke
 • Lysken

I motsetning til borreliose, skjer Powassan-overføring raskt, vanligvis innen minutter etter å ha blitt bitt. Derfor er bittforebygging spesielt viktig for Powassan, selv om det alltid er god praksis å unngå flått av alle typer.

Hold flått unna ved å behandle utstyr og klær med produkter som inneholder 0,5 % permetrin, som har den beskyttende kraften som holder seg sterk selv gjennom flere vaskinger. Bruk insektmidler som inneholder olje av sitroneukalyptus, DEET eller et annet alternativ godkjent av Environmental Protection Agency (EPA).

Til slutt, ikke glem at det er mulig å få et flåttbitt i din egen bakgård. Å holde gress og busker pent trimmet, rydde opp rusk og få hjelp fra profesjonelle kan tjene som et beskyttelsesskjold for å gjenopprette sjelefreden din.

[ad_2]

Kilde

Scroll to Top