kakerlakk

Alt du trenger å vite om kakerlakker –

[ad_1]

Kakerlakker er noen av de mest forhatte skadedyrene i verden – og det med god grunn. Disse insektene ødelegger matvarer, sprer sykdommer og – ærlig talt – bare kryper folk ut!

I dag dekker vi det du trenger å vite om kakerlakker for å holde hjemmet ditt trygt.

Fortsett å lese for å finne ut alt du trenger å vite – fra farene ved en mort-angrep, til hvilke kakerlakker du bør se etter, til hvordan du kan bli kvitt dem.

Hvorfor du ikke vil ha kakerlakker i hjemmet ditt

Kakerlakker er et stygt syn, for å være sikker. Men det er ikke den eneste grunnen til at du vil holde dem utenfor hjemmet ditt. Disse skadedyrene er en helsefare!

Det er en lang liste over sykdommer som kakerlakker kan bære, men her er bare noen få:

 • Salmonella
 • Streptokokker
 • Staphylococcus
 • E coli
 • Giardia
 • Parasitter

Kakerlakker er altetende åtseldyr. De kryper gjerne på gulvet, benkene og pantryet ditt, spiser alt og alt – fra døde insekter, til fett, til kjøtt, til ost, til sukker og mer. De vil også spise ting du ikke vil tenke på som mat, som lim og tannkrem.

Når de kryper rundt hjemmet ditt og gjennom matvarene dine, sprer de sykdom og forurenser maten din. Oftest kan kakerlakkangrep forårsake matforgiftning og diaré. Ikke bra!

Dessuten kan kakerlakker i seg selv forårsake helseproblemer, selv om de ikke bærer på sykdommer eller parasitter. Spytt, avføring og hudhylser fra kakerlakker kan forårsake allergiske reaksjoner og forverre astma – spesielt hos barn.

Til slutt, på toppen av helse- og sikkerhetsrisikoen, kan en kakerlakkangrep resultere i ødelagte stoffer, flekkete overflater og forferdelig lukt.

Hvilke kakerlakker?

Det er tusenvis av arter av kakerlakker over hele verden. Heldigvis er det bare fem som er vanlige i vårt område: den tyske kakerlakken, den amerikanske kakerlakken, den orientalske kakerlakken, den brunbåndede kakerlakken og vedkakerlakken.

Alle kakerlakker er nattaktive – aktive om natten. Dette er når de søker mat. På dagtid gjemmer de seg vanligvis i mørke rom. Dette skadedyret lever ikke i en gruppe som maur eller termitter gjør; imidlertid har de en tendens til å samles sammen.

Alle kakerlakker har ovalformede, flate kropper med et mindre hode, seks ben og to antenner. Yngre kakerlakker er blekere i fargen enn voksne kakerlakker. Imidlertid varierer de forskjellige artene av kakerlakker i størrelse og farge.

La oss gå nærmere inn på hver enkelt.

Tysk kakerlakk

Den tyske kakerlakken er en av de vanligste kakerlakkene som plager vårt område.

Denne typen kakerlakk:

 • Er brun
 • Har mørke striper bak hodet
 • Er omtrent en halv tomme lang

Den tyske kakerlakken foretrekker varme, fuktige områder i nærheten av mat. Av den grunn finnes det ofte i skap, bak hvitevarer, nær rørleggerutstyr, inne i pantries og under kjøkkenvasker. Denne typen reproduserer også den raskeste av enhver kakerlakk.

Amerikansk kakerlakk

I likhet med den tyske kakerlakken, er den amerikanske kakerlakken en av de vanligste kakerlakkene i Ohio-området.

Denne typen kakerlakk:

 • Er rødbrun
 • Har vinger
 • Er større, opptil 1,5 tommer lang

Den amerikanske kakerlakken foretrekker mørke, fuktige steder som kjellere og krypkjeller – ofte i gulvavløp og i nærheten av vaskerom.

Orientalsk kakerlakk

Mens orientalske kakerlakker er mindre vanlige enn tyske og amerikanske kakerlakker, er de fortsatt utbredt i vårt område.

Denne typen kakerlakk:

 • Er mørkebrun til svart i fargen og skinnende
 • Har korte vinger (men flyr ikke)
 • Er 1-1,5 tommer lang

Den orientalske kakerlakken kalles også “vannbugen” på grunn av dens sterke preferanse for vann og kjølige rom. Ikke overraskende er denne morten ofte funnet på bad og i nærheten av rørleggerinventar, samt i kjellere og krypkjeller.

Brunbåndet kakerlakk

I likhet med den orientalske kakerlakken er denne typen noe mindre vanlig.

Denne typen kakerlakk:

 • Er mørkebrun
 • Har lysebrune bånd nedover kroppen
 • Har vinger
 • Er en halv tomme lang

Den brunbåndede kakerlakken liker varme og tørre områder. De kan ofte finnes på høyere steder enn andre typer kakerlakker: steder som overskapene på kjøkken og bad, de høyere områdene av vegger og tak.

Tre kakerlakk

Denne typen kakerlakk:

 • Er brun
 • Har vinger og kan fly
 • Er 1-1,75 tommer lang

I motsetning til de andre kakerlakkene på denne listen, lever vedkakerlakken utendørs. Imidlertid kan de bli et stort problem hvis store mengder av dem vandrer inne eller hvis de blir brakt inn på ved. Noen ganger tar de bolig i regnrenner og krypkjeller.

Hvordan bli kvitt kakerlakker

Hvis du har kakerlakker i hjemmet ditt, vil du bli kvitt dem ASAP! Hvordan kan du gjøre det?

For det første hjelper det å vite hva du har å gjøre med. Å vite hvilken kakerlakk du har kan hjelpe deg med å finne ut hvor de gjemmer seg. (Husk at forskjellige kakerlakker foretrekker forskjellige områder av hjemmet ditt.)

Hvis du ikke er sikker på hvilken kakerlakk som har invadert hjemmet ditt, er det her vi kommer inn. Proffene hos ScherZinger hjelper gjerne med å identifisere skadedyret!

Når du har bestemt kilden til angrepet, kan du eliminere den. Å bli kvitt kakerlakker krever en flerstrenget tilnærming

Rengjøring

Mens kakerlakker kan invadere selv rene hjem, trives de i rotete. En del av å bekjempe et kakerlakkproblem må inkludere å ta bort matkildene deres.

Vi anbefaler å forsegle pantryartikler i lufttette beholdere, tørke opp smuler og søl umiddelbart, legge alle rester i kjøleskapet, rydde rundt hvitevarer og skap regelmessig og ta ut søppelet daglig. Glem heller ikke ting som kjæledyrmat, som bør legges bort på slutten av dagen.

Oppussing

Noen kakerlakker – som vedkakerlakken – kommer inn utenfra. For å forhindre at flere kakerlakker kommer inn i hjemmet ditt, er det viktig å gjøre litt forbedringer. Dette inkluderer ting som å installere skjermer på vinduer og feie under dører, samt å bruke caulk for å fylle hull rundt plumpende rør, ledninger, dører og vinduer.

Behandling

For å bli kvitt en kakerlakkangrep en gang for alle, er det nesten alltid nødvendig å behandle med insektmidler. Dette kan inkludere spray, støv eller agn. Når du bruker disse behandlingene, er riktig plassering nøkkelen.

Når det gjelder fjerning av kakerlakker, anbefaler vi ikke eteriske oljer, rødsprit eller insekttåkere. Disse metodene er i beste fall ineffektive og i verste fall farlige!

Trenger du hjelp med et kakerlakkproblem?

Hvis hjemmet ditt har kakerlakker, er vi her for deg. Vi har kunnskapen, erfaringen og verktøyene som trengs for å få denne ekle skadedyren ut av hjemmet ditt![ad_2]

Kilde

Scroll to Top