411 på Hantavirus: Hva er Hantavirus?


Hva er Hantavirus, og bør du være bekymret?

Hantavirus inkluderer en gruppe virus som kan forårsake febersykdom hos mennesker som kan være ledsaget av nyre-, blod- eller luftveissykdommer og noen ganger kan være dødelige. Den gode nyheten er at den er relativt sjelden. Den dårlige nyheten er at det er uforutsigbarhet og alvor.

Det ble opprinnelig assosiert med Four Corners-området i Arizona, Colorado, New Mexico og Utah og, mer nylig, i hele USA.

Viruset bæres av flere typer gnagere (hovedsakelig hjortemus, Peromyscus maniculatus) og avgis i urin, avføring og/eller spytt.

Den forurensede ekskrementen fra infiserte gnagere som blir luftbåren i støvet antas å være den primære kilden til infeksjon via aerosolisering av viruset. Selv om det er sjeldent, kan direkte overføring av dyr (dvs. bitt) også infisere andre gnagere og mennesker.

Folk får vanligvis hantavirus om våren og sommeren, ofte mens de rydder opp i hjem, hager og skur.

Symptomer og behandling av Hantavirus

Hantavirusinfeksjon er karakteristisk en influensalignende sykdom. Symptomer inkluderer feber, hodepine, muskelsmerter, kvalme, oppkast og korsryggsmerter. Mer alvorlig kan det føre til pustebesvær og død hos mennesker.

Dessverre er det ingen kjent effektiv behandling eller vaksine, og etterlater kun symptomatisk støtte mens personen helbreder naturlig. Dermed er forebygging og helårsbekjempelse av gnagere både i og utenfor hjemmet sentralt.

Forebygging av Hantavirus

  • Gnagerbekjempelse med forsiktig håndtering og deponering av kadaver bør iverksettes av en autorisert skadedyrbekjemper på campingplasser eller i hytter før de blir okkupert.
  • Bruk kirurgiske hansker og masker når du rengjør områder som potensielt er forurenset av gnagere. Lokalene bør sprayes med vaskemidler eller fortynnet blekemiddel før grundig rengjøring. Våtmopping anbefales.
  • Ikke tørrfei eller støvsug der det er bevis eller mistanke om gnagerangrep, da det kan øke risikoen for å produsere luftbårne partikler.
  • Fjern ved, søppel og børstehauger i nærheten av hjemmet ditt. Lagre ved minst 20 fot fra huset ditt og hold vegetasjonen rundt huset godt trimmet.
  • Individer som fanger og håndterer smågnagere i denne regionen bør ta økte forholdsregler for å redusere eksponeringen for dette viruset.

Mer informasjon

For mer informasjon om helserisikoen fra gnagere, sjekk ut En oversikt over de reelle helserisikoene ved mus og rotteangrep.

Kilde

SkadedyrHjelp

SkadedyrHjelp består av eksperter på skadedyrbekjempelse som kan hjelpe deg i hele Norge. Ta kontakt for en uforpliktende og hyggelig samtale, der du får hjelp til å vurdere hva du bør gjøre.

Noen ganger kommer du i land med kun egeninnsats, og andre ganger trenger du profesjonell skadedyrbekjempelse.

Få hjelp med å bli kvitt skadedyr der du er. Ta kontakt med SkadedyrHjelp nå!

Klikk på chat for å få hjelp nå, eller send inn skjemaet under:

bli kvitt skadedyreneMotta tilbud på skadedyrkontroll

Send inn skjemaet her og få tilbud på løsning og pris på ditt skadedyrproblem.

Skadedyrhjelp dekker største delen av Norge og vil også formidle kontakt til andre seriøse skadedyrselskaper dersom vi ikke dekker området du bor i.

Slik gjør du:

1) Fyll ut skjemaet

2) Skadedyrtekniker tar kontakt og avklarer løsning med deg

6 + 12 =

Effektive tips for å utrydde stokkmaur i hjemmet ditt

Effektive tips for å utrydde stokkmaur i hjemmet ditt

Stokkmaur er en type maur som ofte finnes i skogområder og kan også invadere hjemmet ditt. Disse maurene bygger reir i råtne trestammer og kan forårsake betydelig skade på trekonstruksjoner. De er kjent for å være svært organiserte og har et hierarkisk samfunnssystem...

Mus i huset? Slik håndterer du mus og rotter effektivt

Mus i huset? Slik håndterer du mus og rotter effektivt

Mus og rotter er små gnagere som ofte finnes i bygninger og boliger. De kan være skadedyr og forårsake problemer som gnaging på ledninger, ødeleggelse av mat og smitte av sykdommer. Det er viktig å håndtere mus og rotter effektivt for å unngå skade og helseproblemer....

Små sorte maur: Hva du trenger å vite og hvordan bli kvitt dem

Små sorte maur: Hva du trenger å vite og hvordan bli kvitt dem

Små sorte maur er en vanlig type maur som ofte finnes i norske hjem. Disse maurene er veldig små, vanligvis bare noen få millimeter lange, og er svarte i fargen. De er kjent for å være veldig hardtarbeidende og organiserte. Små sorte maur er også kjent for å være...