Ok, så du har mus i huset og ønsker å bli kvitt dem uten å bruke musegift. Hva gjør du? Her er noen virkelig gode måter å eliminere mus og rotter uten å ty til musegift.
Gift er farlig for både mennesker og dyr, og selv om gift skal brukes i emballasje som hindrer katter og hunder i å få tilgang til det, er det alltid en risiko forbundet med bruk av gift. I tillegg er det et stort problem hvis en mus har fått i seg gift og graver seg inn i veggen for å dø der. Da blir det et virkelig stort luktproblem i huset. Derfor anbefales generelt ikke gift for å bli kvitt mus i boligbygg. Hva skal man gjøre da?
Når det gjelder å utrydde mus i huset, er ikke gift svaret. I denne artikkelen vil jeg fortelle deg flere velprøvde måter å eliminere mus fra hjemmet ditt uten å bruke gift.
Metode 1: Bruk en vanlig musefelle
Du trenger ikke en katt. Du trenger ikke en hund. Og du trenger definitivt ikke en hagle. Nøkkelen til å fange en mus er en enkel, men godt laget felle. Fellen trenger ikke være komplisert. Ofte er en enkel felle det beste.
Musefeller er
tilgjengelig i alle former og størrelser for nesten alle bruksområder. De kommer i et bredt spekter av farger, størrelser og former. Noen kommer alene, og andre musefeller har en beskyttende boks slik at andre dyr eller feller ikke skal gå i fella.
En standard musefelle består
av to deler: Et sted for agn/agn som gjør at musen finner feller “uimotståelige”, og en mekanisme som dreper musen uten smerte.
Agn: Tradisjonelt sies det i Norge at ost er det beste agnet, men i virkeligheten er ikke ost så godt. Det er generelt bedre å bruke peanøttsmør eller noe annet som avgir en god og fristende lukt, og som består av noe musen vil spise.
Mekanikk som dreper: Det er viktig at denne mekanismen er stabil og fungerer konsist – og slår til når den skal. En vanlig “gammeldags musefelle” fungerer helt fint, men de nyere typene er enklere å sette opp, renere å bruke og ofte mer stabile i bruk.
Det viktigste er at det ikke klikker sammen når det ikke skal, og at det klikker sammen – og på en sterk nok måte – når det skal. Den skal ikke fange musen og holde den, men drepe den med ett slag. Musen skal ikke føle smerte. Fellene våre er av den typen som fungerer når de skal, og de dreper musen med ett treff.
Metode 2: Bruk en automatisert og motorisert felle
For å unngå å kaste bort tid og energi på skadedyrbekjempelse, prøv å bruke en automatisk musefelle. Dette vil ikke bare kunne drepe en enkelt mus, men faktisk kunne drepe 10-20 mus for hver gang du sjekker det. Multikill er en slik musefelle.
Dette er den typen feller som de fleste profesjonelle skadedyrteknikere bruker når de prøver å kontrollere et område med mange mus.
Som tradisjonelle musefeller har den et sted hvor du oppbevarer agnet. Peanøttsmør er en mye brukt løsning. Det fungerer bra.
Videre har den en mekanisk løsning med et trykkluftstempel, som gir musen et veldig hardt slag i hodet, og dermed dreper den med bare ett slag. En innebygd sensor vil aktivere fellen når en mus nærmer seg den, noe som resulterer i umiddelbar død. Fordi fellen er designet slik den er, er slaget veldig presist på rett sted på musen, og dermed dreper det musene veldig trygt.
Den døde musen faller så ned i en oppbevaringsboks, eller på bakken, og fellen tilbakestilles og er klar for neste mus som vil prøve agnet.
Disse fellene drives for det meste av en gasspatron, så de er ikke avhengige av strøm.
Disse musefellene er også veldig rene å bruke, og stort sett ordner de seg selv.
De mer avanserte versjonene av disse fellene har også mulighet til å sende deg en “fangstrapport” via internett, noe som kan være fint om du skal ha den på hytta eller et annet sted hvor du vanligvis ikke går hver dag.
Metode 3: Bruk en musefelle med levende fangst
Det er mer og mer populært med musefeller som ikke dreper musen, men fanger den slik at den kan slippes ut i skogen. Det betyr at du flytter den fra å være inne i huset ditt til ut i naturen der den hører hjemme.
Disse fellene er ment å fange musen, ikke skade den. Mens noen tradisjonelle feller kan være veldig smertefulle fordi de ikke dreper musen umiddelbart, når du bruker en levende fangstfelle, slipper musen bare unna med litt tid alene i en felle.
Det er ingen grunn til å være grusom mot musa. Levende feller har vært brukt i lang tid, men nå blir de mer og mer populære.
Disse fellene består av relativt enkle mekaniske løsninger: Musen føres inn i en eller annen “tunnel”, og der føres den inn i et siderom i fellen. I det øyeblikket den kommer inn i bod, lukkes døren bak den, og den kan ikke lenger gå tilbake der den kom fra. Dermed blir den fanget, uten at den har fått noen slag eller annet fysisk stress.
Det er viktig at levendefangstfeller kontrolleres jevnlig, og at musen(e) slippes ut der de kan få lov til å være.
Forsegle alle inngangspunkter for musen, slik at mus ikke kommer inn i huset
Det som er veldig viktig å få frem er at mus alltid vil klare å komme seg inn i huset igjen hvis du ikke har tettet hullet eller sprekken der de kom inn.
Derfor bør du prioritere å finne ut hvordan musene kommer inn, og deretter forsegle stedene med materialer som musene ikke liker å gnage gjennom. Et slikt materiale kan være stålull. Det er et materiale som musen avskyr fordi det svir.
Konklusjon
Du kan bruke hvilken som helst av felletypene nevnt ovenfor, og de har alle sine styrker og svakheter. Felles for dem alle er at man bør tette alle inngangspunkter for mus, slik at man kan jobbe med å fjerne de som er på innsiden av husets vegger, og hindre at nye kommer inn.
Her på Skadedyrproffen har vi feller til enhver anledning, og vi tilbyr kun feller som vi har erfaring med å fungere godt.